Analiza investițiilor brute totale regionale în bunuri corporale pentru anii 2008-2012, pentru care există date oficiale, arată că acestea au cunoscut o creștere în această perioadă (de la 8979 mil lei în 2008, la 12083 mil lei în 2012). Valoarea investițiilor în Sud Vest Oltenia este însă scăzută față de nivelul național și față de regiunea București-Ilfov, care este pe primul loc din această perspectivă. Se remarcă, însă valoarea investițiilor brute din anul 2012, care este, ca valoare, pe al treilea loc, după București-Ilfov și Sud Muntenia.
Pe activități ale economiei naționale, nivelul cel mai ridicat al investițiilor brute este în industria prelucrătoare (C), urmată de cele în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (D), industria extractivă (B) și comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (G). Pentru agricultură sunt disponibile date numai în perioada 2008-2012. Se remarcă este faptul că, deși la nivel modest, acestea au crescut în continuu în această perioadă, fiind de altfel singurul sector cu creștere investițională constantă.
Analiza valorilor investițiilor brute în învățământ arată că acestea s-au menținut la nivel scăzut de-a lungul perioadei 2008-2014 și în continuă descreștere. Spre exemplu, în 2012, acestea reprezintă 0,04% din totalul investițiilor brute din regiune. Situația la nivel național prezintă aceleași caracteristici.
Investițiile nete totale și la nivel de sectoare de activitate, urmăresc aceleași tendințe cu cele ale investițiilor brute, în toate regiunile de dezvoltare și la nivelul țării. Pe județe, printre firmele care concentrează importante resurse umane și financiare, se numără:
- în Dolj: Complexul Energetic Craiova S.A care are ca obiect de activitate producția și distribuția energiei electrice și termice și exploatarea minelor și carierelor de lignit; aceasta este compusă din 3 sucursale: Sucursala Electrocentrale Ișalnița, Sucursala Electrocentrale Craiova II și Sucursala Minieră Prigoria; CEZ Distribuţie, care deserveşte şapte judeţe, respectiv Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş și Teleorman; Ford România S.A a cărui activitate economică este aceea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier;
- în Gorj: Complexul Energetic Turceni cea mai mare termocentrală din România, care include termocentrala Turceni, carierele Jilț Sud, Jilț Nord și mina Tehomir; Complexul Energetic Rovinari companie de stat producătoare de energie electrică și termică, pe bază de lignit, în principal din minele Rovinari, Tismana și Pinoasa;
- în Mehedinți: Compania C&C MH Confort S.R.L. care activează în construcții civile și industriale; șantierul naval SEVERNAV
- în Olt: Alro SA, cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia); compania Pirelli Tyres România, parte din Grupul de firme Pirelli & C Spa, care produce anvelope perfomante și cabluri metalice; TMK Artrom Slatina specializată în producția de țevi din oțel fără sudură; SC Cord România SRL, societate comercială unde sunt acţionari companiile Pirelli şi Continental, care produce fir otonat destinat fabricării anvelopelor; Prysmian Group, companie specializată în dezvoltarea, proiectarea, producerea, furnizarea și instalarea unei game variate de cabluri pentru o mare diversitate de aplicații la nivelul industriei energetice și de telecomunicații.
- în Vâlcea: Oltchim S.A., companie de produse chimice, care deține și Fabrica de conserve Râureni, complexul Suinprod, S.C. Vel Pitar S.A., reprezentativă pentru morărit și panificație; US Govora care produce sodă calcinată ușoară si grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid şi derivaţi ai sodei.
Leave A Comment