Populația reprezintă un element esențial al devenirii umane. De mărimea, dar și de calitatea populației depind toate procesele socio-economice dintr-un anumit spațiu social, ea fiind elementul central în definirea și structurarea oricărei strategii de dezvoltare durabilă. Conform rezultatelor recensământului din 2011, populația rezidentă a regiunii Sud Muntenia (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giugiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) reprezeintă 15,6% din totalul populației României. Această regiune este a doua ca mărime din perspectiva numărului populației după regiunea Nord – Est.

9

Deși una dintre regiunile având o populație ridicată și această zonă se confruntă cu scăderea natalității. Acest demers precum și menținerea ei la valori scăzute o lungă perioadă de timp cumulată cu emigrația pentru muncă (care a afectat în special persoanele tinere) se reflectă și în datele referitoare la structura pe vârstă a populației, care se caracterizată prin procente reduse ale populației tinere (0-14 ani – 14,2%, 20-24 ani – 5,7%).

10

Cel mai important  factor  scăderii populației este migrația, atât cea internă, cât și cea externă. Conform datelor Institutului Național de Statistică, migrația populației în interiorul Regiunii Sud Muntenia, interregională și externă, în anul 2016 este reprezentată de 4572 de persoane care au decis să plece din zonă, menționând că marea majoritate a acestora sunt tineri, persoane calificate cu vârsta între 25-29 ani.

Toate acestea duc pe termen lung la accentuarea gradului de îmbătrânire demografică a populației României și mai ales la creșterea raportul total de dependență demografică de la 47 persoane în vârstă “dependente” la 100 persoane apte de muncă, în 2011, la 63 persoane în vârstă “dependente” la 100 persoane apte de muncă, în  2060.